A Nemzeti Vidékfejlesztési Stratégia kiemelten fontos része a földtulajdon rendezése Magyarországon. A Vidékfejlesztési Minisztérium ezért egyszerűsített eljárással és állami finanszírozás biztosításával segíti a részarány földkiadás során keletkezett osztatlan közös földtulajdon rendezését. A lehetőség a téeszesítéskor bevitt, majd a rendszerváltozás után visszakapott termőföldekre vonatkozik, a kárpótlási földek kivételével. Az igényléseket legkésőbb 2012. június 1-jéig várják a körzeti földhivatalok.

A Vidékfejlesztési Minisztérium lakossági felhívó kampányt indított, amely a részarány földkiadás során keletkezett osztatlan közös földtulajdonban levő termőföld tulajdonviszonyainak rendezését kívánja elősegíteni. A magyar állam ugyanis - idén utoljára - átvállalja a részarány földkiadás során szerzett osztatlan közös termőföld önálló ingatlanná alakításának költségeit. Aki élni akar az állami finanszírozás lehetőségével, legkésőbb 2012. június 1-jéig adhatja le a kérelmét a körzeti földhivatal ügyfélszolgálatán. A szabályozás szerint az új, önálló földrészletek területe külterületen, 3000 m2 – nél, zártkertben 1500 m2 – nél nem lehet kisebb.

Az eljárást egy egyszerű nyomtatvány kitöltésével kezdeményezhetik az érintettek, amely kérhető a körzeti földhivatalnál, vagy letölthető a földhivatalok központi weboldaláról:

A június 1-jei határidő után kezdődik meg az érintett földterület előzetes felmérése, a központi adatbázisban szereplő ingatlan nyilvántartási adatok és térképi ábrázolások alapján. A megosztás kiindulási helyét és irányát meghatározó eljárást után megkezdődhet a földrészletek felosztása a kérelmező tulajdonosok részvételével. Az új földterületek kijelölése történhet a kérelmező tulajdonosok közötti egyezséggel, vagy – ha erre nincs lehetőség – sorsolással.

Ezt követően tűzik ki az új földrészletek határait. Az eljárás teljes költségét a Magyar Állam vállalja.

További információ a területileg illetékes földhivatalban kérhető.